(VIDEO) Ovaj izum omogućuje paraliziranima da pišu razmišljajući o slovima

Umjetna neuronska mreža precizno pretvara riječi brzinom od 90 znakova u minuti, što je dvostruko više u odnosu na rezultate potignute prethodnim sustavima koji prate glavu ili oko “pisca”.

Ideja nije od jučer. Umjetna neuronska mreža može interpretirati signale iz mozga osobe koja zamišlja da piše olovkom i pretvoriti ih u tekst.  Uređaji za praćenje omogućuju ljudima da pomiču kursor miša i polako upisuju poruke, ali problem je u tome što pritom ne možete podići pogled ili pogledati oko sebe.

Dva niza senzora

Kako bi riješili taj problem, Jaimie Henderson i njegovi kolege s kalifornijskog sveučilišta Stanford ugradili su dva mala niza senzora tik ispod površine mozga paraliziranog 65-godišnjaka. Svaki niz senzora bio je sposoban otkriti signale s oko 100 neurona; to je tek djelić od procijenjenih 100 milijardi neurona u ljudskom mozgu.

Dok je paralizirani čovjek zamišljao pisanje slova i riječi na papir, signali su se slali u umjetnu neuronsku mrežu. Član tima Krishna Shenoy kaže da senzori ne ciljaju točne neurone jer bi tisuće ili milijuni njih mogli biti uključeni u pokrete ruku, ali s dva niza koja prate oko 200 neurona u podacima se nađe dovoljno tragova pomoću kojih će umjetna neuronska mreža pouzdano interpretirati moždane signale.

Neuronska mreža često se obučava na tisućama primjera; u ovom slučaju to bi bilo snimanje moždanog signala tijekom pisanja određenog slova. Ta metoda dobro funkcionira kad veliki skupovi podataka već postoje ili ih pružaju automatizirani sustavi.

Preciznost veća od 99 posto

No, u ovom slučaju generiranje velike arhive nije bilo praktično. Umjesto toga, tim je uzeo primjere signala iz čovjekovog mozga dok je pisao određena slova i generirao dodatne kopije s dodanim slučajnim šumom kako bi stvorio sintetički skup podataka.

Stvoreni model, opisan u časopisu Nature, neće se primijeniti na drugu osobu jer se neuronska mreža uvježbava samo na podacima jedne osobe, a senzori su postavljeni na nezamjenjivom mjestu.

Koristeći ovaj sustav, muškarac je mogao tipkati brzinom od 90 znakova u minuti, približavajući se prosjeku ljudi njegove dobi koji u pametni telefon mogu prosječno ukucati 115 znakova u minuti. Izlaz je imao točnost od 94,1 posto, koja se korištenjem alata za automatsko ispravljanje povećala na više od 99 posto.

Govorni dekoder

Prethodna sučelja mozak-računalo bila su u stanju protumačiti velike signale, poput onih za pokrete ruku, ali do sada nisu mogla prepoznati one za fine, spretne pokrete poput rukopisa. Istraživači već razmišljaju i o načinu kako da se stvori govorni dekoder koji će koristiti ljudima koji su iz nekog razloga ostali bez dara govora.

Međutim, svjesni su da je pred njima još dalek put prije no što izrade funkcionalnu tehnologiju čija će performanse i upotrebljivost opravdati troškove i rizike povezane s ugradnjom elektroda u mozak.

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.