Sto milijuna kuna u Karlovac i županiju


27.06.2020.
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić potpisao je i svečano uručio ugovore gradovima i općinama ukupne vrijednosti veće od sto milijuna kuna iz fondova EU. Gradu Karlovcu uručena je Odluka o području za provedbu ITU mehanizama i Odluka za provedbu Sporazuma o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija.
– Posebice mi je drago i čestitam gradonačelniku Karlovca da je grad Karlovac postao dio obitelji ITU gradova. Ukupno do sada, u mandatu ove Vlade ugovorenost smo povisili s devet na 95 posto, isplaćenost s jedan posto na 37 posto, a projekti koje smo danas potpisali upravo govore koliko je bitan regionalni razvoj. S ovih 100 milijuna kuna županija prelazi tri milijarde kuna ugovorenosti. Za grad Karlovac ovo znači da će biti novi vrelovod, da će biti Centar Nikola Tesla i uređenje Kina Edison. Nismo zaboravili ni Ozalj ni Dugu Resu. Bitno je da je to ITU mehanizam za ovo financijsko razdoblje, a da već slijedeće godine ide novi tako da možemo očekivati dodatna sredstva i za vas, rekao je ministar Pavić dodajući da Karlovačka županija spada u uspješnije po korištenju europskih sredstava s obzirom na vrijednost ugovorenih projekata od tri milijarde kuna.
– Ulazak Karlovca u ITU mehanizam je jedan od najvećih koraka Karlovca u razvojnom smislu. Mi smo išli s projektima koji imaju građevinske dozvole i u tom kontekstu se spominje i kino Edison. Što se tiče kina Edison očekujem kroz pet do šest mjeseci da će se zaista to zahuktati. Mi sami ne bi mogli bez ovog mehanizma financirati obnovu kina. Posebno je važno da smo s ovom odlukom ITU grad i u novoj financijskoj perspektivi i već sad imamo pripremljene, u jednom dijelu i gotove projekte. Prije svega vezano za promet, Karlovac, Ozalj i Duga Resa. Radi se o integriranom projektu koji uključuje prijevoz među ova tri grada, gdje smo uključili i obnovu infrastrukture i višu razinu usluge, da to budu električni autobusi, posebne autobusne stanice…, dodao je gradonačelnik Mandić.
Dio novca namijenjen je i za obnovu vrelovoda, a gradonačelnik je istaknuo da žele obnovljene vrelovode spojiti na geotermalne potencijale.
– Grad očekuje podršku buduće Vlade oko troškova istraživanja. Uz ugovor za Aglomeraciju, vrijedan 420 milijuna kuna, s ugovorima za vrelovode i kino Edison, Karlovac ima ugovoreno više od 500 milijuna europskog novca, a trenutačno je u provedbi 120 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, izdvoji je gradončelnik Mandić.
Prije dolaska u Karlovac ministar Marko Pavić potpisao je ugovore i u Slunju gdje je predstavljen Intervencijski plan, vrijedan 150 milijuna kuna, a odnosi se na grad Slunj i šest okolnih općina, Cetingrad, Krnjak, Plaški, Saborsko, Rakovica i Vojnić.
– Oni su na udaru i migrantske krize i taj, od Domovinskog rata, opustošeni kraj naprosto do sada, do ovog Intervencijskog plana nije imao snažnu injekciju s nacionalne i europske razine da ga možemo podići na noge. Ne da trči, nego da ga barem podignemo na noge, naglasila je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i osvrnula se na dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Programa podrške brdsko planinskim područjima.
– Nacionalna sredstva iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice su sredstva koja žiteljima znače osnovni život. Ta ravnoteža omogućuje ravnomjerniji razvoj na područjima koja su rijetko naseljena. Najviše se radi o uređenju nerazvrstanih cesta, to su neodržavana, devastirana područja ili makadam ceste, istaknula je zamjenica župana.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.