Šesti okrugli stol “Školske knjižnice Karlovačke županije u Godini čitanja”

Županijska matična služba suorganizator je 6. okruglog stola s temom Školske knjižnice Karlovačke županije u Godini čitanja koji je održan virtualno 26. listopada 2021. godine.

Cilj Okruglog stola bio je predstaviti brojne, raznolike aktivnosti koje osmišljavaju i provode školski knjižničari u suradnji s učiteljima i drugim suradnicima povodom Godine čitanja te razmijeniti iskustva i ideje za akcije poticanja čitanja. Želja organizatora je potaknuti suradnju na svim razinama te osigurati podršku osnivača i ravnatelja školskih ustanova za kontinuirano poboljšanje preduvjeta kvalitetnog rada knjižničara koje će pratiti odgovarajuće i kontinuirano financiranje školskih knjižnica. Skup je organiziran u Mjesecu školskih knjižnica, Mjesecu hrvatske knjige, u Godini čitanja sa željom da se dodatno probudi ljubav prema čitanju i pisanoj riječi podjednako kod djece i odraslih.

Organizatori 6. Okruglog stola su Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Karlovačke županije (AZOO), Županijska matična služba Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ i Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije.

Okrugli stol je okupio pedesetak sudionika, knjižničara, ravnatelja te predstavnice Osnivača škola, Mariju Šćulac, pročelnicu Upravnog odjela za školstvo i Mirnu Mohorić, višu stručnu suradnicu za kulturu, tehničku kulturu i sport. Pročelnica Upravnog odjela za školstvo, Marija Šćulac pozvala je školske knjižničare da lobiraju za školsku knjižnicu u svojim školama jer su one dio škola i u njih se mora ulagati kao i u druge kabinete. Istaknula je također da Karlovačka županija sufinancira rad Bibliobusne službe Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ kako bi se zadovoljile informacijske potrebe učenika.

Na samom početku skupa predstavljeno je mrežno mjesto Školske knjižnice u Godini čitanja kojemu je cilj objediniti primjere dobre prakse i projekte na jednom mjestu. Administratorica Dragica Pršo, stručna suradnica knjižničarka u OŠ Monte Zaro iz Pule pozvala je kolege na još veći angažman oko vidljivosti rada knjižničara i školskih knjižnica.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Šćulac predstavila je kapitalna ulaganja u školstvo u Karlovačkoj županji. Zahvalila se školskim knjižničarima na predanom radu i najavila nastavak projekta poticanja čitanja “Kažu čitaj!” koji je zaustavila pandemija.

Lidija Šajatović, predsjednica Društva knjižničara Karlovačke županije, predstavila je rad i aktivnosti Društva, stručni časopis Kalibar kao i planove za budućnost. Informirala je školske knjižničare na koji način se mogu uključiti u aktivnosti Društva te dati poticaj njegovom daljnjem radu.

Školski projekt Knjiga BAŠ za mene koji se provodi u OŠ „Ivan Goran Kovačić” Duga Resa predstavila je knjižničarka Gordana Šutej. Cilj projekta je poticati čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem, privući čitanju i one koji ne čitaju ni rado ni puno i uvjeriti ih u to da se u čitanju itekako može uživati, poticati razvoj literarnog ukusa te uključiti učenike u predlaganje naslova knjiga za nabavu u školskoj knjižnici

Goranka Braim Vlahović, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, u izvješću s 11. samostalnog stručnog skupa Udruge pod nazivom Na dobrobit zajednici, pokazala je na koji način školske knjižnice rade na dobrobit profesionalnoj i široj zajednici i na koje načine surađujemo na dobrobit naših korisnika. Školski knjižničar kao odgovorni profesionalac samo suradnjom na različitim razinama postiže vidljivost svoje školske knjižnice, a udruživanjem i uključivanjem u aktivnosti koje provodi Hrvatska udruga školskih knjižničara, čini struku vidljivijom u cijeloj zajednici.

Snježana Berak iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar predstavila je Plesno čitanje priča, inovativni i interdisciplinarni program čitanja priča uz plesnu interpretaciju. Projekt se većim dijelom provodi samostalno u dogovoru s knjižnicama i dječjim vrtićima s obzirom da su aktivnosti namijenjene predškolskoj djeci i osnovnoškolskom uzrastu djece.

Ivana Bašić i Iva Šišak u izlaganju naslovljenom Biblioterapijski pristup jačanju motivacije za čitanje predstavile su biblioterapiju ako interaktivnu metodu koja tekst koristi kao poticaj za razgovor i istraživanje osobnih značenja koje pridajemo tekstu. Predstavile su dvije uspjele radionice s učenicima viših razreda osnovne škole u kojima su koristile biblioterapijske principe s ciljem poticanja razgovora koji osnažuje povezivanje s tekstom, a samim time jača i motivaciju za čitanje.

Voditeljica Županijskog stručnog vijeća Đurđa Ivković-Macut izložila je rad i aktivnosti vijeća u prošloj školskoj godini 2020./21., ukratko prikazala rezultate anketnih upitnika, mišljenja i stavove članova u vrijeme globalne pandemije bolesti COVID-19 te rada vijeća na daljinu. Osvrnula se se na održane skupove, a bilo ih je tri i predstavila nove članice vijeća. Obavijestila je sudionike o novim stručnim usavršavanjima te prijedlozima za rad u novoj školskoj godini.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.