Šest trikova kako se riješiti neugodnog zadaha

Opet vam je zadah očajan? Ako ste eliminirali sve bolesti, a zube perete redovito i kako vam je objašnjeno – ne očajavajte.

Dok uzroci neugodnog zadaha mogu biti brojni, često je u pitanju neko jednostavno rješenje na koje uopće niste pomislili.

Neugodan zadah može biti simptom dehidracije, a isto tako činjenica da perete zube četiri puta dnevno ne mora značiti da ste zaštićeni od pojave ovog problema.

Vratimo se dehidraciji – kada organizmu nedostaje tekućine, proizvodi se manje sline, a ako imate manje sline, hrana i bakterije će u usnoj šupljini ostati punu dulje i tako uzrokovati neugodan zadah.

Patiti zbog posljedica lošeg zadaha je neugodan problem za mnoge, a prema riječima dr. stomatologije Krisitne Cain, čak trećina Australaca pati zbog ovog problema i često je odgovor upravo u lošoj higijeni. Ova liječnica iz Queenslanda otkriva neke od glavnih uzročnika lošeg zadaha i daje jednostavne savjete kako se riješiti problema.

Nakupljanje plaka

Ista bakterija koja uzrokuje propadanje zuba ili bolesti desni će uzrokovati i neugodan zadah ako dozvolite da se naslage plaka stvore u ustima. Dodaje kako se gingivitis prvotno javlja kao blaga bolest desni, što može uzrokovati i nakupljanje plaka.

“Jednom kada se on “ustoliči“ između zubnog mesa i korijena zuba, ne možete ga se riješiti”, dodaje.

“Liječnik u tom slučaju mora ostrugati korijen i čistiti ispod zubnog mesa kako bi vas riješio bakterija. Ako se s ovim problemom ne obratite stomatologu, on se može pretvoriti u ozbiljnu bolest desni kada će biti potrebni i nešto ozbiljniji zahvati”, napominje dr. Cain. Naravno, ako uopće ne potražite pomoć stomatologa, stvari se mogu dodatno zakomplicirati. Jedna od posljedica može biti i gubitak kosti ili povlačenje zubnog mesa te klimavosti zuba.

Neugodna pojava

“Ako se zub klima, može se otkrhnuti i tako oštetiti susjedni zub ili može doći do infekcije koje se nikada nećete riješiti a morate se o njoj brinuti ostatak života“, dodaje stomatologinja. Dodaje kako je kronična infekcija u ustima, koja inače ne mora uzrokovati probleme, kada se tamo nađe, može biti razlog neugodnog zadaha.

Naravno, sve što ostaje u ustima nakon obroka, može isto biti uzrok neugodne pojave.

Liječnica navodi najbolje savjete koje može dati a to su: Prestanite pušiti, koristite električnu četkicu i redovito posjećujte liječnika.

Ispiranje usta

Kratkotrajno rješenje je i vodica za ispiranje, a na tržištu ih postoji puno vrsti a neki od njih su odlični kao brzo rješenje.

Općenito govoreći, postoje dvije vrste ispiranja usta: Kozmetička i terapijska.

Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja, pojasnio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. dent. med. te dodao: “Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa.”

Šest trikova kako se riješiti neugodnog zadaha

  • Pravilno čišćenje zuba kod kuće: Koristite električnu četkicu, isperite s vodicom za zube i koristite zubni konac.
  • Redovito posjećujte stomatologa: On može dijagnosticirati i bolest desni koja može uzrokovati neugodan zadah.
  • Promijenite prehranu: Smanjite konzumaciju crvenog vina i češnjaka. Također, pušenje će direktno uzrokovati bolesti desni. Alkohol će uzrokovati porast kiseline u želucu, što može opet biti uzrok pojave neugodnog zadaha.
  • Vodica za ispiranje: Ne zaboravite koristiti i nju, a posebno onu za paradentozu, ako imate i taj problem.
  • Žvakaće gume: Koristite samo one bez šećera.
  • Ako jedete češnjak za ručak ili večeru: neka ga jede i vaš partner.

 

Izvor:  Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.