Predstavljanje zbirke pjesama “Karlovačke kiše” autora Almira Pehlića, Klub ljubitelja poezije “Stihom u srce”

U Knjižnici za mlade (Ivana Banjavčića 8, Karlovac) 26. siječnja 2022. godine, s početkom u 17:00 sati, u okviru Kluba ljubitelja poezije “Stihom u srce” održat će se predstavljanje zbirke pjesama “Karlovačke kiše” (drugo, prošireno i ilustrirano izdanje) autora Almira Pehlića. U okviru susreta članovi Kluba održat će i svoje redovno druženje na temu “Stihovima čestitamo novu godinu”. Recitirat će svoju poeziju, koja će ovaj put biti motivirajuća i na taj način zaželjeti svima još jednom sretnu 2022. godinu za koju se nadamo da će nam donijeti više zdravlja, mira i radosti.

Almir Pehlić, pjesnik i teolog, rođen je u Karlovcu gdje živi i književno djeluje. Predaje sustavnu teologiju na Protestantskom teološkom učilištu u Osijeku i služi kao svećenik pri Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi.
Pjesme je objavljivao u časopisima i zbornicima. Član je Književnog kruga Karlovac od 2020. godine, kada je objavio prvo izdanje knjige “Karlovačke kiše”.

Kako kaže Damir Valent, predsjednik Književnog kruga Karlovac, Almir priča kroz stihove koji se lako čitaju i prate, ali i brzo pamte. Zaključuje kako je glavni junak ovih pjesama Karlovac, a motiv za pisanje ljubav prema rodnome gradu. Ocrtava se to u temama iz djetinjstva na Gazi, odrastanja uz rijeke, punk buntovnosti i u konačnici zaljubljivanju, osim u parkove, ulice i rijeke grada, i u konkretne osobe. Glavnog junaka zbirke, Grad, ne opisuje i ne pjeva o njemu kao o samo usputnoj kulisi, već ga Almir doživljava duboko i iskreno, kako u njegovoj ljepoti, tako i kad pati, kad je ranjen i stenje pred naletom osvajača. Iz svake pjesme, osim ljubavi, izvire i velika vjera, kako u ljude, tako i u sve u što se može vjerovati.
Mojca Rapo Waite, promišlja kako već sam autorov naslov zbirke pjesama očito i direktno otkriva dominantne teme, a to su grad Karlovac i kiša te duboka promišljanja i intenzivna osjećanja prema gradu. Slijede u pjesme pretočeni snažni osjećaji, u tematskom rasponu od ljubavi i jeseni do rastanka, zatim teološko traganje i istinska vjera koja na unikatan način iskazuje dubinu i metafizičnost njegova promišljanja te u biti odražava mentalni habitus Almira Pehlića. Nada se da će autor, premda odstupa od prevladavajućih pjesničkih tendencija i razlikuje se od većine svojih suvremenika, i dalje nastaviti razvijati svoj pjesnički izričaj i stvaranje na sebi svojstven i specifičan način.

Karlovačke kiše
Diraju naša srca
I naše uspomene

A tada,
Tada izlazimo van
Na rijeke nalik ulice

I hodamo i šutimo
Osjećamo

Drevne karlovačke kiše

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.