Podpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i Ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved posjetio Općinu Tounj i tom prilikom prisustvovao otvaranje spomen obilježju četvorici poginulih branitelja

Svečanost otvaranja Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 143. brigade HV Ogulin, u mjestu Vrtača, u Tounju, počela je himnom koju su izveli članovi kUD-a Tounjčica, a nastavljena minutom šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

U uvodnoj riječi moglo se čuti da je 17. srpnja 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, devet vojnika krenulo na ratište. Vozeći se, stradavaju upravo na ovom mjestu. Pet vojnika preživjelo je tragediju, a to su Franjo Capan, Ivan Požega, Ivan Skočić, Ivan Grgurić i Ivan Pribanić, a četvorica su smrtno stradala:Milan Božičević, Franjo Pribanić, Josip Pribanić i Zlatko Rumenović.

Njima su se danas poklonili i počast odali ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, članovi obitelji, brojni prijatelji i branitelji, pripadnici udruga iz Domovinskog rata s područja bivše općine Ogulin, te predstavnici naše županije, načelnici općina Josipdol, Tounj, Saborsko i Plaški, te gradonačelnik Ogulina.

Domaćin, Ivica Sopek, naglasio je da su gradnju obilježja financirali općina Tounj sa 62.840 kuna i Ministarstvo branitelja sa 45.000, te da je u Domovinskom ratu općina Tounj imala 21 žrtvu. Ministar Tomo Medved, koji je simbolično otvorio Spomen obilježje zajedno sa sinom poginulog branitelja Miljenkom Božičevićem, zahvalio je na inicijativi za gradnju Spomen obilježja koja je krenula od ogulinske Udruge udovica i Mire Rumenović, ističući kako i 28 godina poslije Hrvatska dokazuje da žrtve nisu zaboravljene.

Spomenik je blagoslovio župnik iz Tounja Josip Štefančić, nakon čega je služena sveta misa.

Poslije mise za poginule branitelje u župnoj Crkvi Sv. Ivan Kristitelja podpredsjednik Vlade i Ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno sa Općinskim načelnikom Ivicom Sopek te predsjednikom Udruge časničkog zbora grada Ogulina pukovnikom Mikom Kolićem otišli su na groblje Tounj gdje su na centralnom spomeniku zapalili svijeće 21-om poginulim Hrvatskim braniteljima na području Općine Tounj.

Slike preuzete sa ogportal.com

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.