Pjesničke čari za kišnu jesen s Ivankom Blažević Kiš i Milkom Kišem, KLJP “Stihom u srce”

U Knjižnici za mlade, u okviru susreta članova Kluba ljubitelja poezije “Stihom u srce”, 3. 11. 2021. s početkom u 17:00 sati održat će se program “Pjesničke čari za kišnu jesen s Ivankom Blažević Kiš i Milkom Kišem”. Gosti susreta bit će vrlo kreativan bračni par, Ivanka Blažević Kiš i Milko Kiš.

Ivanka Blažević Kiš je pjesnikinja, spisateljica za djecu i mlade, ilustratorica, dizajnerica bajkovitog nakita i knjižničarka. Rođena je u Mikleušu 1. travnja 1960. godine. Završila je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (opća lingvistika, fonetika i bilbliotekarstvo). Napisala je i ilustrirala više slikovnica za djecu, “Brzi Teo i spora Naya” (Semafora, 2014.), “Mladi gospodin Aqua” (Studio Moderna, 2021.), “Mitja i potrrresss” (Studio Moderna, 2021.), roman za mlađu školsku dob “Mrak, Danči i Mark” (Semafora, 2016.) te zbirke poezije “Moja žena piše dobre stihove” ( Semafora, 2018.) i “Montažna ptica” (Litteris, 2021.). Pjesme je objavljivala i u književnom časopisu “Riječi” (ogranak Matice hrvatske Sisak), “Europskom glasniku 24.”, “Antologiji Jutra poezije” (2020.) i zborniku “U mreži stih 4 : pjesnikinje regiona” (2021.). Ilustrirala je knjigu “Jučerdanasputra, kaobajke” Silvije Šesto (Semafora, 2013.). Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Klub prvih pisaca. Imala je i desetak samostalnih izložbi slika, instalacija i nakita u narodnim knjižnicama.

Milka Kiša, po zvanju pedagoga, opisuju kao autohtonog šansonjera koji njeguje žanr ulične pjesme. Piše pjesme te je kantautor koji na nastupima koristi klavijature, gitaru, usnu harmoniku i pregršt ostale glazbene opreme. Klavijaturist je u Hladnom pivu od 1999. godine (Politika, Zimmer frei, Mlohava čuna…). Surađivao je i snimao s više bandova i autora (klavijature na albumu “Milost” grupe: Majke), radio glazbu za film, lutkarsko kazalište i dječji zbor. Osim glazbenih ostvarenja, Kiš i slika te je do sada održao dvanaest samostalnih i više skupnih izložbi. Srijedama je vodio pjesničko–glazbene tribine “Preludiranje” na brodu Brazil kraj Save u okviru kojih su nastupali pjesnici, glazbenici i glumci. Od 2010. godine nastupa i s glazbenim triom “Milko i Ostatak”.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.