Obilježavanje obljetnica važnih za ustrojstvo Oružanih snaga RH

Posljednjih dana obilježene su četiri obljetnice, važne za ustrojstvo Oružanih snaga RH kakve poznajemo danas. Riječ o obljetnicama formiranja vojne policije, Antiterorističke jedinice Lučko te osnutku 119. brigade HV-a.

Obilježena 30. obljetnica ustrojstva vojne policije

Povodom obilježavanja trideset godina ustrojstva hrvatske vojne policije organizirane su dvije svečanosti, u Odri kod Siska i u Zagrebu.

Kako je prva postrojba vojne policije bila samostalna satnija vojne policije pri Operativnoj grupi za Sisak i Banovinu, prva svečanost se odvila u utorak 24. kolovoza, na mjestu ustrojstva brigade, na Društvenom domu u Odri.

U sklopu svečanosti načelnik Uprave vojne policije OS RH general pukovnik Mate Laušić i izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića brigadir Ivica Kranjčević otkrili su spomen ploču postrojbe, a njenim pripadnicima uručili plakete i zahvalnice za posebni doprinos Domovinskom ratu. Kristini Ikić Baniček uručena je posebna zahvalnica, a predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku OS RH Zoranu Milanoviću „Zlatna značka“ vojne policije. Svečanost je završila odavanjem počasti kod spomenika poginulim braniteljima na sisačkom Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku te uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac.

Uz general pukovnika Laušić i brigadira Kranjčevića, događaju su prisustvovali članovi Moto kluba veterana vojne policije, povjesničar Ivica Valent te predsjednik Udruge veterana vojne policije Sisačko-moslavačke županije Ivica Dominić, izvijestili su iz Hine.

Potom je u petak 27. kolovoza 2021., u vojarni „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, obilježen Dan roda Vojne policije, Dan Pukovnije vojne policije i 30. obljetnica ustrojavanja vojne policije. Tom prigodom pripadnicima Pukovnije vojne policije uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade.

„Čestitam vam 30. obljetnicu ustrojavanja vojne policije. Neraskidiva je veza između vojne policije, Hrvatske vojske i svega onoga što ste činili u trenucima najvećih izazova za Republiku Hrvatsku. Izazova kada smo ispred sebe imali neprijatelja koji je bio brojniji i tehnički opremljeniji. Međutim, nisu imali ono što imaju hrvatski branitelji, a to je hrabrost i želja za stvaranjem hrvatske države“, izjavio je ministar obrane Mario Banožić, priopćili su iz MORH-a.

„Osigurali ste učinkovito funkcioniranje procesa pravovremenim sprječavanjem izvanrednih događaja kao i postupanjem u slučajevima otklona od vojne stege. Usavršavali ste se mukotrpnim radom, obukom i učenjem. Među prvima ste sudjelovali u mirovnim misijama i svojom spremnošću pokazali da stojimo uz bok onima koji su puno starija vojska od nas, koji su više ulagali u opremljenost i modernizaciju, a mi smo ih pratili u tome. Neka vam odora i oznake koje nosite budu podsjetnik na to kako je nastala Hrvatska vojska, kako je stasala vojna policija i kako je nastala hrvatska država. Zato smo priznati u mirovnim misijama, jer imamo srce koje mnogi još traže u svojim postrojbama. Hvala vam još jednom na svemu što ste činili u mirovnim misijama”, dodao je ministar Banožić.

Na trideset godina uspješnog rada vojne policije njenim pripadnicima je čestitao i izaslanik predsjednika RH Dragan Lozančić.

„Svaki ovakav događaj prilika je za osvrnuti se na našu povijest, ali u budućnost. Imali ste tešku povijest, dokazali ste se u ratu i miru, u vrlo zahtjevnim misijama i vjerujem da ćete i dalje nastaviti profesionalno obavljati sve svoje zadaće,“ poručio je Lozančić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj također je komentirao rad i ulogu vojne policije u sklopu Oružanih snaga RH.

„Danas je vojna policija manja, ali moderno opremljena postrojba sastavljena od visokomotiviranih profesionalaca sposobnih za izvršenje svih zadaća. Vojna policija danas ima izuzetno važnu ulogu za efikasno funkcioniranje Oružanih snaga RH, a od njezinih pripadnika očekuje se visoki profesionalizam, bespogovorna zakonitost u djelovanju i nulta tolerancija na neprihvatljive oblike ponašanja“, kazao je admiral Hranj.

Komentarima i čestitkama pridružili su se još zapovjednik Pukovnije vojne policije brigadir Tomislav Kasumović, poručnica Eleonora Puceković te nadnarednica Draženka Plečić (dobitnica nagrade), dok su uz spomenute svečanosti nazočili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Maja Grba-Bujević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević te brojni generali i predstavnici braniteljskih udruga.

Obljetnica osnutka 119. brigade HV-a

U utorak 7. rujna, u Puli je obilježena 30. obljetnica osnutka 119. brigade Hrvatske vojske. Tim povodom održana je Svečana akademija u Istarskom narodnom kazalištu te odavanje počasti kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata u Parku Franje Josipa. Na svečanosti je predstavljena monografija „119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ urednika umirovljenog brigadira Davora Gregorovića.

„Treba uvijek naglasiti i stalno ponavljati činjenicu da su hrvatski branitelji iz Istre s golemim, gotovo stopostotnim odazivom na mobilizaciju branili napadnute dijelove Hrvatske, a to najbolje potvrđuje i broj od 6.500 građana Istre koji su prošli kroz ovu ratnu postrojbu“,  izjavio je za Hinu tom prigodom izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

„Uspomena na sedam suboraca 119. brigade Hrvatske vojske čiji su životi utkani u temelje moderne hrvatske države, treba svima nama biti nadahnuće jer Hrvatska i danas treba isti žar hrabrosti. odlučnosti, nesebičnosti, domoljublja i zajedništva, bez mržnje i osvete, kao što ga je trebala u najtežim danima rata“, dodao je general-pukovnik Mareković.

Okupljenima se obratio i državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik premijera Andreje Plenkovića.

„Svojim ratnim putem, od preuzimanja vojnih objekata i stavljanja u funkciju, razminiranja velikih područja u Istri i očuvanju mira na ovim prostorima, ali i u Slavoniji, Dubrovniku, Stonu do najznačajnije uloge na ličkom ratištu, 119. brigada HV-a postala je dio naše slavne domovinske povijesti, na ponos hrvatskog naroda i svih budućih naraštaja“, rekao je Janović.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić dodijelio je dva epiteta pripadnicima 119. brigade – hrabrost i sloboda.

„O tome je najlakše govoriti, o tome je najlakše predavati, ali to živjeti je najteže. Pripadnici 119. brigade HV-a su 1991. krenuli upravo to ostvarivati, bili ste hrabri i išli ste se boriti za slobodu i izborili za nju“, komentirao je gradonačelnik Zoričić.

Uz navedene, događaju su prisustvovali istarski župan Boris Miletić te posljednji zapovjednik 119. brigade HV-a umirovljeni bojnik Roberto Fabris, a predsjednikovim i premijerovim izaslanicima dodijeljeni su prvi primjerci monografije 119. brigade HV-a, piše Hina.

Trideset i prva obljetnica ATJ Lučko

Istog dana, u utorak 7. rujna 2021., u Zagrebu je pokaznom vježbom obilježena 31. godina ustrojstva Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko koja dandanas rješava najsloženije policijske zadaće. Pokaznu vježbu izvodili su specijalci s helikopterima i dva nova navalna blindirana vozila koja su prva u Europi, a prikazivala je oslobađanje dva taoca koja su dva ‘počinitelja’ oteli iz vozila i zatočila. Prije demonstrativne vježbe, odana je počast poginulim pripadnicima Jedinice polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju.

„Obilježavamo godišnjicu prve organizirane postrojbe i prve oružane formacije Republike Hrvatske, koja je štitila ustavni poredak, državni vrh i koja je svoju ratnu slavu zaslužila na svih hrvatskim ratištima. Nema gdje ove postrojbe nije bilo, i to uvijek na prvoj crti bojišnice. Više od 350 ljudi je, u ratnom razdoblju, prošlo kroz nju, 19 pripadnika je poginulo i umrlo, a 52 je ranjeno. Poginulim pripadnicima danas odajemo dužnu počast. Oni su naši heroji zato jer su dali život za nešto više i nešto veće od njih samih. Danas je Hrvatska zemlja slobodnih ljudi, između ostalog, jer postoje ovakva mjesta kao što je Lučko gdje od prvog dana borave i uvježbavaju se hrabri ljudi, najhrabriji među nama“, izjavio je minister unutarnjih poslova Davor Božinović, javlja Ravnateljstvo policije RH.

„Antiteroristička jedinica Lučko je ta postrojba koja je uvijek pozvana da rješava one situacije koje drugi ne mogu i zbog toga je ona specifična, jer se radi o najkompleksnijim i najizazovnijim zadaćama koje jedna postrojba može imati pred sobom. Svake godine pokazujemo ono novo što unosimo u redoviti standard opremanja, a danas su to blindirana navalna, interventna vozila koja su sam vrh u svijetu, kad govorimo o takvim tipovima vozila. Opremu nabavljamo jer slušamo naše policajce. Zato i jesmo tu. Od početka mandata ove Vlade uložili smo, i dalje ulažemo, značajna sredstva u hrvatsku policiju, koristeći dobrim dijelom i europske fondove. Ova vozila su iz europskih fondova i najveći dio opreme povlačimo upravo iz različitih mogućnosti koje nam pruža članstvo u Europskoj uniji. Samo za specijalnu policiju, u posljednje četiri godine, uložili smo više od 144 milijuna kuna i tim putem nastavljamo i dalje. Taj postupak je pokrenut upravo kako bi bili na dispoziciji, ne samo za ovako složene operativno-taktičke zadaće kakve ste imali prilike vidjeti danas, već i za pomoć operativnim snagama cjelokupnog sustava civilne zaštite onda kad to zatreba“, dodao je ministar Božinović.

Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Božinovića, proslavi obljetnice nazočili su glavni ravnatelj policije Nikola Milina, članovi obitelji poginulih pripadnika, predstavnici Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90, članovi kolegija ministra i ravnatelja policije, te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.