Nije samo za pranje: Sedam načina kako koristiti sapun u kućanstvu

Ako koristite sapun samo pri umivaoniku i pod tušem, ne iskorištavate sve njegove blagodati.

Osim za pranje, u prošlosti su ljudi sapun koristili i kako bi zaustavili škripanje starih vrata ili ladica u ormaru, te kao sredstvo koje je olakšavalo neke poslove oko kuće.

Olakšajte otvaranje i zatvaranje ladica

Ako vam se ladica u kuhinji ili u ormaru malo teže izvlači i vraća utrljajte (suhi) komad sapuna na bočne stranice. To posebno dobro funkcionira s drvenim ladicama i namještajem.

Sačuvajte namještaj od zuba ljubimaca

Pokazalo se da kućni ljubimci koji žvaču ili grizu (poput štenaca ili zečeva) ne vole okus sapuna. Kako biste spriječili da prožvaču nogu vašeg novog kauča ili rub stolića, istrljajte rubove i noge suhim sapunom. Neugodno će se iznenaditi okusom i potražiti novi način da si olakšaju bol prilikom rasta zubi.

Koristite ga kao jastučić za igle

Kad nešto ručno šijete, koristite komad sapuna kao jastučić za igle. Ne samo da će igle i pribadače uvijek biti pri ruci, već će i prilikom korištenja kliziti kroz tkaninu.

Popravite bravu

Za brave koje su krute ili imaju tendenciju da se zablokiraju, protrljajte ključ o komad suhog sapuna, a zatim ga stavite u bravu i otključajte te ponovno zaključajte nekoliko puta dok se ne brava ne počne glatko okretati.

Zaustavite škripanje vrata

Navlažite komadić sapuna, ugurajte ga između dovratnika i škripave šarke i pomaknite vrata naprijed-natrag. Također možete utrljati suhi sapun izravno na šarku.

Zaustavite škripanje podnih daski

Upotrijebite istu taktiku opisanu gore, osim što ovaj put navlažite komadić sapuna i stavite ga u pukotine između škripavih podnih dasaka.

Skinite prsten s prsta

Da biste skinuli prsten koji se zaglavio na prstu istrljajte što veći dio prstena (i kožu oko njega) suhim komadom sapuna, a zatim operite ruke. Prsten bi se trebao lako skinuti.

 

Izvor: 24sata

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.