Leglo bakterija: 6 kućanskih predmeta koje bi trebalo redovito mijenjati

Neke stvari koje redovito koristimo trebali bi mijenjati češće nego što mislite. U pitanju su predmeti za koje obično ni ne pomislimo da imaju rok trajanja, ali ako ih ne mijenjamo redovito, mogu biti raj za bakterije, gljivice i druge patogene zbog kojih se možemo razboljeti.

Mikrobiolog Jason Tetro naveo je nekoliko predmeta koje trebate redovito mijenjati.

Četkica za zube

Tetro ističe da biste četkicu za zube trebali mijenjati jednom mjesečno.

“Četkice za zube raj su za mikroorganizme. Što ih duže koristimo, to postaju manje učinkovite u uklanjanju bakterija”, navodi mikrobiolog te dodaje da zapravo korištenjem dotrajale četkice možemo unijeti bakterije u usta.

Tetro pojašnjava da te bakterije mogu uzrokovati i loš zadah, a ako ne poklopite wc školjku nakon puštanja vode, postoji rizik da čestice fekalija dospiju na četkicu.

Ručnici

“Ručnike treba redovito prati, ali trebali biste ih mijenjati barem jednom godišnje”, savjetuje Tetro.

Pojašnjava da s vremenom i ručnici postaju manje učinkoviti. Osim toga, bakterije i gljive s vašeg tijela mogu dospjeti na ručnike što u konačnici može uzrokovati perut ili dermatitis.

“Ako ručnike ne perete u jako vrućoj vodi, te bakterije se mogu razvijati i zaraziti vas kada koristite ručnik za sušenje”, dodaje Tetro.

Kuhinjska spužvica

“Kuhinjska spužvica je predmet koji sadrži najviše bakterija. Možete ju čistiti na dnevnoj bazi tako da vlažnu spužvicu na dvije minute stavite u mikrovalnu pećnicu. No, nakon nekog vremena, sposobnost spužvice da učinkovito čisti se smanjuje. Tada je trebate baciti”, pojašnjava Tetro.

Mikrobiolog preporučuje da barem jednom mjesečno mijenjate spužvicu.

Plastične zdjele

Tetro navodi da se plastika nakon nekog vremena može istrošiti i tada mikroplastika i druge čestice iz zdjela mogu završiti u vašoj hrani, a potom i u vašem organizmu.

Ako plastične zdjele koristite jednom tjedno, trebali biste ih mijenjati svakih šest mjeseci. Ako ih koristite svakodnevno, onda ih treba mijenjati i češće, savjetuje Tetro.

Navlake za madrac

Tetro navodi da kada spavamo, plahta ne upija sav naš znoj nego dio odlazi i na navlaku za madrac. Zbog toga navlake nakon nekog vremena navlake postanu kontaminirane mikroorganizmima.

On savjetuje da biste navlake trebali prati jednom u tri mjeseca, ali da biste ih trebali mijenjati jednom godišnje.

Jastuci

Jastuci su poput kuhinjskih spužvica – sadrže mnoštvo bakterija i gljivica, piše Global news. Trebali biste ih prati svakih tri mjeseca, ali ako nisu perivi, trebali biste ih mijenjati jednom u šest mjeseci ili jednom godišnje.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.