Koje su prednosti vegetarijanstva i kako prijeći na takvu prehranu?

Postati vegetarijanac nije jednostavno. Potrebno je puno vremena i truda kako bi se naučilo sve o namirnicama i kako ih kombinirati, ali i kako zauvijek izbaciti meso iz prehrane. Također, važno je znati nutritivne vrijednosti namirnica, koje namirnice sadrže koje vitamine, minerale i proteine te potom sve uklopiti u svakodnevni jelovnik.

Doznajte kako postati vegetarijanac uz nekoliko jednostavnih savjeta.

Što jedu vegetarijanci?

Vegetarijanci ne jedu meso ni mesne prerađevine. Neki se na ovakvu vrstu prehrane odlučuju jer jednostavno ne žele više jesti meso, dok drugi meso ne jedu iz vjerskih razloga ili iz ljubavi prema životinjama. Postoji više vrsta vegetarijanaca.

Također, postoje i vegetarijanci koji jedu ribu i oni se nazivaju pesketarijanci, ali i oni koji jedu perad, ali ne jedu drugo meso ni ribu. Postoje i fleksitarijanci koji većinom ne jedu meso, ali nekada u svoju prehranu uključe meso, jaja i ribu u manjim količinama.

Zašto je vegetarijanstvo dobro?

Dokazano je kako je prehrana vegetarijanaca izuzetna povoljna za organizam. Ova hrana uključuje puno vitamina, minerala i vlakana te je dobra za procese u tijelu. Tako na primjer smanjuje kolesterol i rizik od pojave bolesti srca.

Također, smanjuje se šansa za razvoj dijabetesa tipa 2 te smanjuje krvni tlak. Vegetarijanci imaju i manji indeks tjelesne mase, kao i manju opasnost za pojavu kroničnih bolesti.

Može li doći do manjka vitamina kod vegetarijanstva?

Prehrana bez mesa, riba, jaja ili mliječnih proizvoda može značiti i manjak vitamina B-12, vitamina D i vitamina K, omega-3 masne kiseline ili pak cinka. Važno je pronaći pravilnu zamjenu za meso u voću, povrću, orašidima, cjelovitim žitaricama i drugoj hrani te po potrebni uzimati suplemente.

Proteini se tako nalaze u kuhanoj leći i grahu, slanutku, grašku, zatim orašastim plodovima, kuhanoj kvinoji, sjemenkama i jajima. B-12 vitamini sprječavaju anemiju, a nalaze se u jajima, siru, mlijeku, riži, zobi i pićima od badema.

Omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju bolesti srca i probleme s imunitetom. Ove kiseline nalaze se u chia sjemenkama, sjemenkama konoplje, orasima, sjemenkama lana i lanenom ulju. Cink se nalazi u proizvodima od soje, mliječnim proizvodima i orašastim plodovima.

Kako postati vegetarijanac?

Prije svega, važno je postepeno izbacivati meso i mesne proizvode kako bi se tijelo lakše prilagodilo novom načinu prehrane. Normalno je da će se na samom početku javljati želja za mesom. Na početku samo smanjite unos mesa, a kasnije ga potpuno izbacite.

Osim pronalaska zamjena za meso, kao što su vege hamburgeri napravljeni od povrća, moguće je i otkriti novo povrće koje će postati dio svakodnevne prehrane.

Meso se može zamijeniti tofuom, seitanom ili tempehom. Sir se može zamijeniti posebnim vege sirevima ili sojom i orašidima. Kravlje mlijeko se može zamijeniti sojinim, zobenim, bademovim, rižinim ili kokosovim. Kod kuhanja ili pravljenja kolača s jajima, odlična zamjena su chia sjemenke prelivene s malo tople vode i ostavljene da nabubre. Osim toga, vegetarijanska kajgana može biti i razmrvljeni tofu s dodatkom začina.

Važno je uvijek unositi dovoljan broj kalorija u tijelo te paziti da su sve potrebe za vitaminima, mineralima i proteinima zadovoljene. Nemojte zaboraviti i na sjemenke, kao i na raznolikost namirnica.

Ipak, vegetarijanci bi trebali pripaziti na sastojke na proizvodima. Na primjer, želatina se dobiva od životinjskog kolagena i kao takva nije vegetarijanska hrana, a nalazi se u brojnim proizvodima. Kazein je protein koji se dobiva od kravljeg ili ovčjeg mlijeka, a nalazi se u sirevima, kao i u nekim vegetarijanskim ili sirevima od soje. Sirutka je nusprodukt izrade sira, a nalazi se u određenim kruhovima i bombonima. Na ove namirnice trebali bi pripaziti vegetarijanci koji ne jedu mliječne proizvode.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.