Izložba Auzvinkl – industrijska baština u umjetnosti javnog prostora

14.05.2022. galerija ZILIK 19:00 ///
Program Nova kultura _ Hibridni grad 022. nastavlja se umjetničkom instalacijom / izložbom radova i radioničarskim programom Auzvinkl – industrijska baština u umjetnosti javnog prostora, iza koje stoji sisački autor Miroslav Šojat kojem je ovo prvo predstavljanje u Karlovcu.
Izložba se otvara u subou, 14, svibnja u 19:00 sati uprosotro karlovačke galerija ZILIK.

*****
Šojat spaja recikliranje, željezo i umjetnost u prostorne i umjetničke instalacije i uporabne predmete, a ideje uzima iz vlastite prakse ali i industrijskog nasljeđa Umjetničkih kolonija radnika Željezare Sisak.
Program publiku uvodi u prostor i kulturu življenja u bivšoj državi kada se uz razvoj industrije, razvijala i umjetnost u industrijskim sredinama. Autor je inspiriran kulturom koja povezuje industrijsko nasljeđe i javne prostore koje dodatno obilježavaju sisački parkovi skulptura i land arta, industrijske kulture u naseljima izgrađenim za radnike, neposredno uz nekadašnje industrijske pogone. Jedan od ciljeva Umjetničkih kolonija radnika Željezare Sisak bilo je ukazivanje pažnje radnicima na proizvodni proces kao kreativni čin, kako bi radnici u kulturi surađivali s radnicima u proizvodnji, te kako bi radnici Željezare postali aktivni subjekti kulturne politike. Autor u svojim djelima daje svojevrsni hommage nekadašnjim industrijskim naseljima i umjetnosti u javnom prostoru van dominantnih prostornih paradigmi.
Uz predstavljanje instalacija održat će se i radionica obrade metala zavarivanjem uz razgovor s umjetnikom gdje će publika imati prilike iz prve ruke upoznati se s razlozima pokretanja umjetničkog projekta koji je s godinama prerastao u poslovni poduvat.
*****
O autoru:
Miroslav Šojat po završetku srednje škole radi u Hrvatskoj i Njemačkoj kao bravar – zavarivač. Nakon brojnih gradilišta i tvornica pokreće projekt Auzvinkl kroz koji nastavlja vlastiti kreativni i umjetnički izričaj. S godinama umjetnički rad prerasta u profesionalni odnos. Njegovi radovi nalaze se u privatnim zbirkama te u vlastitom domu, a ovo je prvi put da radove objedinjeno predstavi na samostalnoj izložbi.
*****
Nova kultura _ Hibridni grad 022.
Tema ovogodišnjeg programa je industrijsko nasljeđe u umjetnosti javnog prostora i njegov utjecaj na stvaranje suvremenih umjetničkih koncepata: Program se provodi kroz prostorne instalacije, radionice, tribine, rezidencije i razgovore s autorima koji u svom radu koriste industrijske materijale, reinterpretiraju industrijsko nasljeđe koristeći suvremene alate u stvaranju novog umjetničkog produkta s kojim komuniciraju prema publici i od koje traže angažman.
*******
Radionice i izložbu organizira i provodi udruga KA-MATRIX u okviru godišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 022. uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Karlovca, Karlovačke županije i pomoć Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.