Evo što su vlakna i koje blagodati organizmu donosi njihov svakodnevni unos

Vlakna su neprobavljivi dio biljne hrane, a za zdravlje imaju brojne prednosti. Štite organizam od određenih stanja i bolesti te pospješuju probavu. Hrana bogata vlaknima bi trebala biti dio svakodnevnog jelovnika, a ovdje spadaju: voće i povrće, mahunarke i cjelovite žitarice. Evo zašto su još vlakna dobra.

Što su vlakna?

Vlakna su važan dio svake prehrane. Mogu biti topiva ili netopiva. Topiva vlakna upijaju vodu i stvaraju gelasti sloj u probavnom sustavu. Pomažu kod snižavanja kolesterola i regulacije razine šećera u krvi. Netopiva vlakna nisu topiva u vodi i ona su zaslužna za sprječavanja zatvora. Hrana koja sadrži vlakna najčešće u sebi ima obje vrste vlakana.

Kako bi vlakna djelovala, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je unositi svaki dan u organizam između 25 i 30 grama vlakana.

Za što su sve dobra vlakna u hrani?

Osim već spomenutog, vlakna su dobra i za zdravlje srca te sprječavaju pojavu bolesti srca i snižavaju krvni tlak. Također, pomažu i kod održavanja tjelesne težine jer hrana koja sadrži vlakna daje osjećaj sitosti i ne dolazi do nepotrebnog prejedanja.

Ipak, najpoznatija uloga vlakana je poboljšanje probave, osiguravanje zdravih bakterija u probavnom sustavu te sprječavanje zatvora. Upravo se hrana bogata vlaknima preporučuje kod bilo kakvih probavnih problema, kao i kod hemoroida.

Mogu li biti loša?

Baš kao i sa svime, kada se u organizam unese previše hrane koja sadrži vlakna u samo jednom obroku, mogu se pojaviti određene nuspojave. Tako se mogu pojaviti zatvor, nadutost ili vjetrovi. Ovo se ne događa tako često, ali može biti slučaj kod vegetarijanaca ili vegana. Važno je paziti da se preporučeni dnevni unos vlakana ne prekorači, ali i da se vlakna rasporede u više dnevnih obroka.

Hrana bogata vlaknima

Vlakna se nalaze u voću i povrću, a kako ne bi došlo do probavnih problema zbog njihove konzumacije, potrebno je kroz cijeli dan piti puno tekućine. Vrlo je jednostavno uvrstiti namirnice s vlaknima u prehranu kada znate o kojim se namirnicama radi.

Od voća najviše vlakana sadrže maline i kruška, od povrća zeleni grašak i brokula, od mahunarki leća i crni grah.

Evo i ostalih namirnica koje sadrže vlakna:

Voće i povrće:

  • banana, jabuka, naranča, jagoda, malina i egzotično voće
  • povrće tamnije boje: mrkva, cikla, brokula, artičoka i krumpir

Mahunarke:

  • bijeli i crveni grah, grašak, leća – suhi ili u konzervi

Kruh i žitarice:

  • kruh od cjelovitih žitarica
  • bulgur, smeđa riža, divlja riža, kvinoja, zobene pahuljice i ječam

Orašasti plodovi:

  • badem, sjemenke suncokreta, bučine golice i pistacio

Dakle, vlakna su svakako bitan dio prehrane i trebalo bi ih svaki dan uvrstiti u obroke. Dobar su izbor za probavni sustav, ali jednako tako pomažu i u sprječavanju nastanka određenih bolesti. Hrana bogata vlaknima su žitarice, voće i povrće te mahunarke.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.