Evo kako ukloniti mrlje od kave s gotovo svih tkanina

Ljudi kavu obično proliju najnezgodnijih trenutcima, primjerice taman kada izlazite iz kuće ili kada se ugodno smjestite na trosjed. Slično mrljama od crnog vina, mrlje od kave može biti izuzetno teško ukloniti. To je zato što mnoga pića – uključujući kavu, čaj i crno vino – sadrže tanine.

Srećom, postoji nekoliko trikova kako ukloniti mrlje od kave s gotovo svih tkanina koje mogu nastradati.

Odjeća

Spužvicom namočenom u hladnu vodu lagano namočite mrlju ili potopite odjeću u hladnu vodu na 30 minuta. Prethodno obradite mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja i operite klorom ili izbjeljivačem na bazi kisika ako je sigurno za tkaninu.

Ako je u vašoj kavi bilo mlijeka ili vrhnja, obavezno koristite deterdžent s enzimima koji će vam pomoći razbiti mrlje, poput tekućeg deterdženta.

Presvlake

Pomiješajte pola žličice tekućeg sapuna za suđe s 2 šalice hladne vode. Čistom, bijelom krpom natopite mrlju spomenutom otopinom. Ponavljajte dok mrlja ne nestane, a naposljetku još jednom sa spužvom namočenom samo u vodu prijeđite po istom mjestu i osušite.

Tepih

Krpicom upijte što je više kave moguće iz tepiha. Nakon toga pomiješajte pola žličice tekućeg sapuna za posuđe, pola žličice bijelog octa i 2 šalice tople vode. Čistom, bijelom krpom, utrljajte tu smjesu u mrlju. Nanosite malo pomalo i često upijajte otopinu s krpicom sve dok mrlja ne nestane. na kraju priđite s krpom natočenom u hladnu vodu i osušite.

Šalice

Ako vam se slučajno dogodi da negdje zaboravite šalicu s kavom na njoj će sigurno ostati mrlje, ali postoji i rješenje za to. Svom deterdžentu za pranje suđa dodajte sode bikarbone i mrlje bi trebale nestati.

 

Izvor: N1Good Housekeeping

Foto: Pexels

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.