DiscoverEU 2021.

DiscoverEU, inicijativa Europske unije koja omogućava osamnaestogodišnjacima da putuju željeznicama Europe besplatno, opet je otvorena nakon dvije godine! Budući da prethodne dvije godine nije bila otvorena zbog COVID19 pandemije, ove godine se za putne propusnice mogu prijaviti svi u starosti od 18 do 20 godina. Za mlade iz Hrvatske namijenjeno je ukupno 500 propusnica stoga požuri i pročitaj upute u nastavku teksta te se prijavi kako bi i ti osvojio besplatnu putnu propusnicu!

 

Što je DiscoverEU?

DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja ti nudi priliku da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Možeš se prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama.

Inicijativa DiscoverEU osamnaestogodišnjim građanima EU-a nudi mogućnost putovanja na kojem će iskusiti slobodu kretanja Europskom unijom, otkriti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su samostalnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.  

Iznimno se u ovom krugu mogu prijaviti i mladi koji su ispunjavali uvjete za sudjelovanje u dva kruga održana 2020., otkazana zbog pandemije bolesti COVID-19.

Kad se održava sljedeći krug?

Od prvog kruga u lipnju 2018. putnu propusnicu osvojilo je gotovo 70 000 mladih. Sljedeći krug održava se od utorka 12. listopada 2021. u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu do utorka 26. listopada 2021. u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu. Na taj dan na stranici će se pojaviti gumb za prijavu. 

Da biste se mogli prijaviti, morate ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. (uključujući te datume)
  • u trenutku donošenja odluke o dodjeli imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije
  • unijeti točan broj osobne iskaznice ili putovnice u obrazac za prijavu na internetu.

Zatim morate sudjelovati u kvizu (ako se niste prijavili kao član grupe).

Dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana između 1. ožujka 2022. i 28. veljače 2023.  

Mladima koji zbog invaliditeta ili zdravstvenih problema imaju poteškoća s putovanjem pružit će se pomoć i podrška kako bi mogli sudjelovati u inicijativi DiscoverEU. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanje C.13.

Mogu li putovati s prijateljima?

Naravno! To ovisi o tebi. Dobitnici mogu putovati sami ili u grupu dodati do četiri prijatelja, ako ispunjavaju navedene uvjete. Oni se mogu prijaviti s pomoću tvoje šifre prijave. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanja od B.5 do B.11.

Možeš organizirati susrete i isplanirati zajedničko putovanje s drugim putnicima koji sudjeluju u inicijativi DiscoverEU! Dobro mjesto za to je grupa DiscoverEU na FacebookuPridruži joj se i popričaj s drugim sudionicima.

Podijeli svoja iskustva 

Kao ambasadora inicijative DiscoverEU pozvat ćemo te da svoje priče s putovanja podijeliš na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka ili Twittera. Ne zaboravi ih označiti s #DiscoverEU! Možeš održati i prezentaciju u svojoj školi ili za lokalnu zajednicu. Osim toga, možeš sudjelovati i u natječaju Fotografije i videozapisi #DiscoverEU #Competition te osvojiti sjajne nagrade. 

Želim znati više!

Zanima te više o prethodnim krugovima prijava? U informativnom članku o inicijativi DiscoverEU doznaj više o samoj inicijativi i iskustvima drugih mladih putnika.

Više detalja i pitanja na: https://europa.eu/youth/discovereu_hr

Tekst preuzet sa stranice: europa.eu

 

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.