Dan Europe

Danom Europe kojeg se obilježavamo 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne ‘Schumanove deklaracije’. Schumanovu deklaraciju predstavio je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. godine. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. Europska zajednica za ugljen i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija. Tako se 9.svibnja označava Dan Europe diljem cijele Europske unije. Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan. Grad Karlovac svake godine obilježava Dan Europe kroz razne sadržaje i informacije za građane. Grad Karlovac u novoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. ima velik broj EU projekata provedenih i u provedbi. Neki od najznačajnijih projekata kojima se grad Karlovac može pohvaliti i važni su za razvoj grada i građane su:

 • Revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu
 • Obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina Edison
 • Fortitude – Historical Fortress intensifying cross–border development
 • Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac- Duga Resa („Karlovac II“)
 • Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu
 • Sustav zaštite od poplava karlovačko – sisačkog područja
 • Geothermal Energy Utilization in Karlovac – GEO4KA
 • Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1
 • SolariKA – solarizacija ustanova grada Karlovca
 • Nikola Tesla poduzetnički centar – Pametno parkiralište
 • Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac na željezničkoj pruzi M202 Zagreb GK – Rijeka
 • Dječji vrtić i jaslice Mahično  za dječji osmjeh
 • Razvoj Poduzetničke zone Gornje Mekušje
 • Gradnja prilazne prometnice Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Babina gora
 • Gradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području grada Karlovca 
 • Pametno odloži Bolji Karlovac složi
 • Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb -Karlovac („3. traka“) 

Spomenuti projekti doprinose razvoju gospodarstva, turizma i energetskoj neovisnosti grada Karlovca što je primarni cilj „pametnih“ i „zelenih“ gradova. Karlovac ima veliki potencijal „zelenog“ grada zbog svog položaja što mnoštva inovacija, projekata koji vode digitalizaciji poslova i procesa. Ne manje važna činjenica je da nas kontrolna i provedbena tijela smještaju među 10 gradova u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Članstvo u Europskoj uniji donosi mnoge pogodnosti kroz EU fondove, no prvenstveno trebamo graditi zajedništvo te njegovati vrijednosti koje podupiru sve članice Europske unije kako bismo i u budućnosti još aktivnije i perspektivnije koristili bespovratna sredstva te razvijali što bolje odnose sa drugim članicama koje su nam u mnogim projektima partneri. Pred nama je period koji nam može donijeti puno inovacija kroz bespovratna sredstva EU, stoga trebamo iskoristiti naše znanje i ideje u razvoju Karlovca kao grada zelene, digitalne i pametne budućnosti.
 
 
 
 

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.