7 znakova da u kući imate opasnu plijesan

Nije svaka plijesan opasna, ali ako vaš dom već napadne ona koja jest, trebali biste se je što prije riješiti.

Postoji nekoliko znakova na koje trebate obratiti pozornost, a koji bi mogli značiti da u kući imate opasnu plijesan.

Dimnjak ima čudan miris

Vlaga se može uvlačiti u porozne cigle u dimnjaku, a to je posebno problem ako je kapica na dimnjaku stara, dotrajala i hrđava. To znači da propušta kišu i snijeg te da u dimnjaku nastaju idealni uvjeti za stvaranje plijesni. Upravo plijesan može biti uzrok čudnog mirisa koji se osjeti iz dimnjaka ponekad. Rješenje je da zamijenite kapu dimnjaka i da pozovete dimnjačara da očisti dimnjak.

Oči vas peku i suze

Ljudi mogu imati alergijske reakcije na plijesan. Simptomi mogu uključivati svrab očiju, suzenje, kašljanje i začepljen nos. Ako sumnjate da je zbog plijesni, stručnjaci kažu da dva tjedna pratite kada se takvi simptomi pojavljuju i u kojim prostorijama.

Koža vas svrbi

Ako ste alergični na mikotoksine imat ćete osjećaj škakljanja na koži, svrbeža ili će vas koža peći kada ste u kontaktu s plijesni. To vaše tijelo reagira tako da ispušta histamine, a rezultat može biti suha koža koja se ljuska i svrbi. Možete dobiti i osip. Ako se takvo stanje odulji, posjetite specijalista.

Imate astmatične napadaje

Spore plijesni mogu doći u pluća i potaknuti astmatične napadaje. Jedna studija je pokazala da vlažnost u kući ili plijesan uzrokuju jedan od pet astmatičnih napadaja u SAD-u. Ako vam se astma pogoršava, možda imate plijesan u kući , a da ni ne znate.

Napuhuje vam se boja na zidovima

Jeste li primijetili da vam se napuhuje boja na zidovima u kupaonici ili onima koji su blizu prozora. Jedan od glavnih uzroka toga je vlaga. Gdje ima vlage, vjerojatno ima i plijesni. Ovaj problem nećete moći riješiti samo s novim slojem boje, morat ćete naći izvor vlage. Kada riješite problem s vlagom tek onda možete prefarbati zid s novim slojem boje, ali prije toga morate skinuti staru boju i ukloniti plijesan.

Kašljete, a niste bolesni

Baš kao što plijesan može pogoršati astmu, tako može uzrokovati i dugotrajni kašalj kojeg se nikako ne možete riješiti. Najbolje je otići na alergotest, a onda i pozvati stručnjaka da ukloni plijesan.

Dijete vam kašlje po noći

Prema jednoj studiji, novorođenčad koja živi u kući u kojoj ima plijesni ima tri puta veći rizik od razvijanja astme do 7. godine. Treba obratiti pažnju na simptome poput kašlja, posebno ako se pojavljuje noću, teškoća s disanjem i ubrzanog disanja, piše Family handman.

 

Izvor: N1

Foto: snimka zaslona

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.