5 znakova koji pokazuju da su vam računalo ili mobitel hakirani

Vaš uređaj može biti zaražen nekim virusom, a da toga niste uopće svjesni. No, postoje neki znakovi koji sugeriraju da su vam računalo ili mobitel hakirani.

Uređaj sporo radi i pregrijava se

Ako je vaš uređaj hakiran, programi na uređaju se mogu jako sporo pokretati te se uređaj može početi pregrijavati. Ako se uređaj pregrije, unutarnje komponente se mogu rastopiti ili se oštetiti. Pretjerano zagrijavanje može izazvati štetu i na mehaničkim dijelovima, primjerice na ventilatoru.

Task manager (upravitelj zadataka) može vam otkriti na računalu koji su sve programi pokrenuti. Otvorite upravitelj zadataka i provjerite stupce procesora i memorije za svaki proces. Ako pronađete program koji koristi 100% CPU-a lili blizu toga, otvorite ga i provjerite o čemu je riječ. Ako koristite Mac uređaj, slično možete provjeriti putem opcije Activity Monitor.

Ako primijetite da vaš mobitel jako sporo radi ili se pregrijava, možete ga resetirati no ne zaboravite pohraniti sve bitne podatke kako ne biste ostali bez njih prilikom resetiranja uređaja. No, treba napomenuti da se mobitel može pregrijavati ili sporo raditi i ako je star i već ga duže vrijeme koristite.

Trošite više podataka nego inače

Svaki internetski pružatelj ima alate koji prate vašu mjesečnu potrošnju podataka. Putem opcije Data Usage Meter ili Data Monitor provjerite svoju potrošnju podataka kako biste provjerili ima li nekog neobičnog ponašanja u potrošnji.

Web stranice se jako sporo učitavaju

Ako vam se web stranice se jako sporo učitavaju ili vam se video zapisi ne žele učitati ispravno te se često smrznu, to može ukazivati na poteškoće s internetskom vezom. No, ako vam se ovo jako često događa, u pozadini mogu biti i neki drugi problemi. Naime, to može ukazivati na to da vam je uređaj zaražen virusom.

Kada se to dogodi, hakeri preusmjeravaju vaš internetski promet na nesigurne poslužitelje, što može dodatno ugroziti vašu sigurnost. Ako utipkate jednu adresu, a poslužitelj vas preusmjeri na neku sasvim drugu, to je znak da je uređaj zaražen virusom. Komando savjetuje da pokušate posjetiti web stranicu svoje banke. Ako vam se pojavi neka sasvim druga stranica sumnjivog izgleda, to je znak za uzbunu.

Ruše vam se aplikacije

Ako vam se programi i aplikacije često ruše, to je znak da nešto nije u redu, osobito ako vam se ruše antivirusni program ili upravitelj zadataka.

Neobjašnjiva aktivnost na internetu

Hakeri se žele dokopati vaših korisničkih podataka i lozinki. Te informacije omogućavaju im da, uz nekoliko trikova, pristupe vašim bankovnim podacima, profilima na društvenim mrežama, e-mailu i slično. Ako primijetite neobične mailove ili objave na društvenim mrećama, moguće je da je vaš uređaj bio hakiran.

Trebali biste redovito provjeravati sve svoje profile kako biste na vrijeme primijetili neobične aktivnosti.

 

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.