5 vrsta ulja koja su najzdravija za kuhanje

Većina ljudi tijekom kuhanja koristi neku vrsta ulja i to svakodnevno, a često se raspravlja o tome koje je ulje najzdravije. Ne treba zaboraviti da se ulje tijekom kuhanja zagrijava, što također utječe na to koliko je zdravo. To je zato što ulja za kuhanja na određenoj temperaturi više nisu stabilna pa ne biste trebali zagrijavati ulje na temperaturama višim od onih na kojima vriju.

Ovo su najzdravije vrste ulja koje možete koristiti tijekom kuhanja.

Maslinovo ulje

Točka vrenja za ovo ulje je 176°C, što je česta temperatura na kojoj se priprema većina jela. Maslinovo ulje ima dobru reputaciju, ponajviše jer se može raznoliko primjenjivati. Ima suptilni papreni ili travnati okus, a možete ga koristiti za pečenje, pirjanje ili hladne preljeve.

Ovo ulje također je bogato vitaminom E, koji djeluje kao antioksidans. Primarna masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, za koju su studije pokazale da može imati protuupalna svojstva. Uz to, ovo ulje sadrži i antioksidativne sastojke oleokantal i oleuropein koji također imaju protuupalna svojstva.

Istraživanje je otkrilo da maslinovo ulje sadrži spojeve zdrave za srce i može pomoći u prevenciji stanja poput pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Ulje avokada

Točka vrenja za ovo ulje je 271°C pa ga je odlično koristiti za prženje. Ima blagi okus avokada i također se može primjenjivati raznoliko, baš kao i maslinovo ulje. I ovo ulje ima slične hranjive vrijednosti kao i maslinovo, a izuzetno je bogato oleinskom kiselinom koja je zdrava za srce.

Neke studije na životinjama pokazale su da sastojci u ulju avokada mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, lošeg kolesterola i triglicerida. Naime, visoke razine triglicerida mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti.

Ulje avokada može ublažiti upale u zglobovima, pojačati sposobnost apsorpcije drugih hranjivih tvari te može štititi stanice od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Uz to, jedno izvješće pokazalo je da ovo ulje ima jednaku hranjivu vrijednost i na visokim i niskim temperaturama.

Kokosovo ulje

Točka vrenja za ovo ulje je također 176°C.

Uz ovu vrstu ulja vežu se i neke kontroverze. Naime, ovo ulje sadrži uglavnom zasićene masnoće, što je povezano s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. No, neke druge studije sugeriraju da kokosovo ulje sadrži i zdrave sastojke koje pomažu u borbi protiv upala i oksidativne štete.

Osim toga, kokosovo ulje sadrži trigliceride i laurinsku kiselinu, što može pružiti određenu dobrobit za zdravlje srca i mršavljenje. No, dok istraživanja nedvojbeno ne potvrde sve zdravstvene prednosti koje nudi ovo ulje, najbolje ga je koristiti u umjerenim količinama.

Sezamovo ulje

Točka vrenja za ovo ulje je 210°C. Sadrži antioksidanse zdrave za srce sesamol i sesaminol, koji mogu imati razne prednosti, uključujući potencijalne neuroprotektivne učinke protiv određenih bolesti poput Parkinsonove bolesti.

Sezamovo ulje odlično je za pirjanje, kuhanje opće namjene, pa čak i kao preljev za salatu. Ima blagi orašasti okus pa se može lako kombinirati s brojnim jelima.

Ulje šafranike

Točka vrenja za ovo ulje je 265°C, sadrži malo zasićenih masti i veći postotak nezasićenih masnih kiselina.

Jedna studija sugerira da ovo ulje može ublažiti upale, pomoći u kontroli šećera u krvi te razine kolesterola, prenosi Healthline. Ulje šafranike ima neutralan okus pa je dobro za marinade, umake i preljeve.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.